ארנב הוא בעל חיים שמופיע בלא מעט הקשרים תרבותיים שונים. הוא מסמל זריזות, קלילות, אך תמימות נטייתו הביולוגית להתרבות בקלות הופכת אותו גם לסמל למיניות (לא בכדי הארנב הוא הסמל המיתולוגי של מגזין פלייבוי הידוע לשמצה).
גם בספרות, מופיע הארנב כגיבור בספרים רבים, למבוגרים וילדים. במאמר זה נתמקד בשלושה סיפורים המיועדים לילדים, אך טומנים בחובם ערך מוסף גם לקורא המבוגר.
הצב והארנב – משל מאת איזופוס
במשל המפורסם מסופר על צב וארנב המקיימים תחרות ריצה. טרם התחרות מתרברב הארנב ביכולתו לנצח את הצב, מעליב אותו ומזלזל בו בכך שאומר לו שהוא לא יוכל לסיים כלל את המירוץ. כשמתחילה התחרות הארנב פותח פער ענק בעוד שהצב מתקדם לאיטו מאחור.
כשהארנב מתקרב לקו הסיום ורואה שהצב אינו קרוב לסיים את המירוץ, הוא מתגרה בו ומחליט לשכב לישון ממש רגע לפני סיום המירוץ. הצב מצדו, מחליט לא להיכנע וכשהארנב מתעורר משנתו הוא מבחין בצב חוצה את קו הסיום. הארנב הננסי, לצערו, מפסיד במירוץ ולומד לא לזלזל ביריבו ולא להתרברב ביכולותיו.
מיץ פטל – חיה שנהב
ספר הילדים שכתבה הסופרת חיה שנהב ויצא בהוצאת עם עובד השנת 1970 נחשב לקלאסיקה ישראלית בולטת בספרות הילדים. בתחילה, ספג הספר ביקורת על ידי מבקרים שתפסו אותו כשטחי ו"ספר על שום דבר". עם זאת, במהלך השנים, היחס לספר השתנה, נכתבו עליו ניתוחים ספרותיים רבים והוא נכנס לפנתיאון ספרי הילדים הישראליים.
הספר מעביר לקוראיו מסרים חינוכיים כגון: מחילה על טעויות, שיתוף פעולה, יצירתיות, חברות ועידוד הסקרנות. עובדה מעניינית וכייפית: בירושלים ישנו רחוב שנקרא "מדרגות מיץ פטל" הנמצא בסמוך לביתה של הסופרת חיה שנהב המתגוררת בעין כרם.
מסופר כי חנה שנהב כתבה את הספר לבנה הבכור שקיבל במקום מיץ פטל לפני השינה – סיפור מרתק ומותח על הדמות המסתורית "מיץ פטל", שהג'ירפה והאריה מנסים לפענח את זהותה, דמות שמתגלה לבסוף כארנב.
הארנב הקשיב – קורי דורפלד
הספר המקסים "הארנב הקשיב" הוא רב מכר בין לאומי שתורגם לשפות רבות וגם לעברית. הוא יצא לאור בישראל בהוצאת תכלת בשנת 2019 ומאז נמכרו יותר מ-40 אלף עותקים שלו בשפה העברית. הספר גם מופיע ברשימה המכובדת של הניו יורק טיימס בקטגוריית ספרי הילדים המצוירים.
הספר נוגע בנושא רגיש ומורכב – כיצד לתקשר עם אדם שנמצא במצוקה נפשית דרך המפגש של דמויות שונות עם ילד בשם טיילר שמתמודד עם התפרקות מגדל הקוביות שבנה. הדמויות מדגימות דרכים שונות שבהן אנשים עשויים לשוחח עם אדם שחווה קושי.
חלקן מנסות לנחם, חלקן מנסות להסיח את דעתו, חלקן מנסות לגרום לו לשכוח ממה שקרה ועוד. מבין כל הדמויות, הארנב בוחר להקשיב לטיילר מבלי לנסות להשפיע על תחושותיו. הספר מעביר מסר שאמפתיה והקשבה עשויים לעזור ולהקל על אדם במצוקה, לעתים יותר מעצות או מעשים שונים.
לסיכום
אלו הם שלושה סיפורים קלאסיים לילדים מתקופות שונות ששמים את דמות הארנב במרכז באופנים שונים ומדגימים כי דמותו של הארנב בתרבות מקושרת לתכונות שונות ומגוונות כמו זריזות, רכות ומסתורין.