ניסויים בארנבים – ניסויים בבעליי חיים
אומרים שכדי להיות יפה צריך לסבול, אבל לא מציינים מי זה שצריך לסבול. במקרה של עולם הקוסמטיקה, היום יותר ויותר מקובל לרכוש מוצרים שלא נוסו על בעלי חיים ואפילו הסמל למצור שלא נוסה על בעלי חיים הוא בצורה של ארנב, שכן, ארנבים הם אחד מהקרבנות הכי משמעותיים של תעשיית הקוסמטיקה.
עם זאת, לא כל הניסויים בבעלי חיים הם בעלי אותו ערך מוסרי – יש הבדל גדול בין ניסויים קוסמטיים לבין ניסויים רפואיים שנועדו לשפר את איכות החיים שלנו ואפילו עד לכדי הצלת חיי אדם. אחת הדוגמאות לכך היא השתלת קרנית, תחום שבו ארנבים מילאו תפקיד מכריע.
ניתן להתווכח על עצם הרעיון של ביצוע ניסויים בבעלי חיים למטרות רפואיות. לאורך ההיסטוריה ניסויים בבעלי חיים היו צעד הכרחי כדי לייצר תרופות או חיסונים שהצילו חיים רבים. עם זאת, ההתפתחות הטכנולוגית של ימינו יכולה וצריכה בהחלט לצמצם עד כמה שניתן ניצול בעלי חיים למטרות אלה. עם זאת, כשמדובר בתעשיית הקוסמטיקה, מדובר בעניין אחר.
שמפו או קרם עיניים הם אינם מוצר צריכה הכרחי ומציל חיים. חברות הקוסמטיקה טוענות שללא ניסויים בארנבים, לא ניתן לדעת אם המוצר מזיק לראייה (פרקטיקה ידועה בניסויים בבעלי חיים, בדגש על ארנבים היא הזרקת חומרים כימיים לעיניים על מנת לבדוק את הנזק שהם עשויים לחולל לאדם שישתמש בהם).
זה אולי טיעון משכנע בשמיעה ראשונה, אך למעשה, בימינו ניתן בהחלט להשתמש בחומרים שאינם יוצרים נזק – עובדה שיש לא מעט מוצרים בשוק שפועלים נהדר גם בלי להתעלל בארנבות.
השתלת קרנית בבני אדם – דוגמה לניסוי הכרחי
בתחום רפואת העיניים, אחת הדוגמאות הבולטות בהן נעשה שימוש בארנבים היא השתלת קרנית. זה הוא הליך רפואי שהמטרה שלו היא להחזיר את הראייה למטופלים שסובלים מנזק קשה לקרנית העין. כדי לבדוק סיכויי דחייה ולשפר את שיטות ההשתלה, נערכו לאורך השנים ניסויים מבוקרים בבעלי חיים כשהארנב, לצערנו, נבחר לא פעם בגלל מבנה העין שלו הדומה לזה של בני האדם. בזכות הניסויים האלה, ניתן היום לבצע השתלות קרנית עם אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד ולהעניק למיליוני אנשים את האפשרות לראות מחדש. כאן זאת לא התעללות, המטרה כאן היא מקודשת.
למה ארנבות הן קורבן כל כך נוח לניסויים גם כשאין בזה צורך אמיתי?
ניסויים בארנבים הם פרקטיקה שקשורה לאופיים קל המזג של הארנבים. כשחושבים על זה, זה דבר די נוראי, עצוב ושובר לב. בשל חמידותם ובשל העובדה שהם בעלי חיים חברותיים, קל יותר לנצל אותם לניסויים גם כשלא מדובר בצורך רפואי אמיתי. ובאמת, ארנבים בתחום הקוסמטיקה סובלים משלל התעללויות שנחסוך מכם (מי שמתעקש לדעת ולראות בעיניים מוזמן לכתוב "ניסויים בארנבים" בגוגל ולגלות בעצמו).
השפעה לטובה: הצלחת המאבק בניסויים בארנבים ובבעלי חיים בכלל
על פי ארגון אנונימוס, ב-20 השנים האחרונות ירד משמעותית מספר הניסויים בבעלי חיים לצרכי קוסמטיקה. אמנם תופעה זו לא פסקה לחלוטין, אך בשונה מבעבר, היא חיה ונושמת בשיח הציבורי ודבר זה משפיע מאוד על חברות הקוסמטיקה שמבינות שניסויים בבעלי חיים עולים להן כסף במציאות שבה הציבור מחפש את סמל הארנב בגב האריזה.
ישנו אפילו מקרה מפורסם בו חברת קוסמטיקה ידועה הואשמה בשימוש בסמל הארנב למרות שבפועל ביצעה ניסויים בבעלי חיים. החברה נדרשה לשלם סכומי עתק ולתרום אותם לארגונים למען זכויות בעלי חיים. מה שנקרא – צדק פואטי.
עם זאת, ישנם עדיין ניסויים בבעלי חיים בתעשיית הקוסמטיקה וטענת הארגונים היא שממשלות בעולם אינן עושות מספיק כדי למנוע זאת וליצור תמריצים לשימוש בשיטות מחקר אחרות שאינן פוגעות בבעלי חיים.
קוסמטיקה טבעית ורפואה – בין מוסר לבחירה מצילת חיים
במקרה או שלא במקרה בשנים האחרונות עולה קרנה של הקוסמטיקה הטבעית שמבוססת על חומרים מהטבע שעושים טוב לגוף ואינם דורשים עינוי של בעלי חיים. בקוסמטיקה טבעית משתמשים בדרך כלל בתמציות מן הטבע, בשמנים אתריים ובמינרלים טבעיים.
זה לא מתאים לכולם אבל שימוש מודע בקוסמטיקה לא פוגענית יכול לשנות. אם ברצונכם להיטיב עם עצמכם ועם בעלי החיים, בדגש על ארנבים, קוסמטיקה טבעית היא הבחירה המושלמת.
ויחד עם זאת, לא כל ניסוי הוא ניסוי מיותר. כדאי שנבחין בין ניסויים שנעשים ממניעים כלכליים ולא אתיים, לבין ניסויים מצילי חיים. כמו שציינו למשל בתחום רפואת העיניים, כל רופא עיניים מומחה להשתלת קרנית יספר שבזכות ניסויים מבוקרים בארנבים, פותחו טיפולים שהחזירו ראייה למיליוני בני אדם ברחבי העולם. זאת דוגמה למקרה שבו המחקר היה הכרחי והמטרה מוצדקת.