טיפול בעזרת בעלי חיים – טיפול בעזרת ארנבים

טיפול בעזרת ארנבים

המפגש עם בעלי חיים הוא לא רק מהנה, מלמד ומנחם, הוא גם תרפויטי ובעשרות השנים האחרונות הוא נחשב לשיטת טיפול אפקטיבית ומוכחת. כבר ידוע שבעלי חיים יכולים לתרום בעזרת תכונותיהם הייחודיות בשלל מקרים (כלבי נחייה למשל) ולכך מצטרף הטיפול הרגשי בעזרת בעלי החיים, שהשהייה במחיצתם, התקשורת איתם והיכולת של בעלי חיים להביע כלפי האדם עמו הם נפגשים חמלה ואהבה הם כלים מצוינים לטיפול בנפש.

בין בעלי החיים שמתאימים לטיפול, בולט הארנב, שתכונותיו האינטליגנטיות והעדינות הופכות אותו לפסיכולוג מצוין לילדים, בני נוער ומבוגרים. אם בעבר טיפול רגשי היה דבר שנהגו להסתיר ולהצניע, בימינו הוא נחשב לדבר בסיסי ומקובל שאין כל צורך להתבייש בו. ביחס לזה, טיפול בעזרת בעלי חיים, ובייחוד טיפול בעזרת ארנבים, יכול להיות חוויה מרפאת ומשמעותית שמאפשרת למי שנפגשים עם הארנב להיפתח רגשית אל הארנב ואז, בתקווה, גם לסביבתם.

טיפול בעזרת ארנבים לנוער בסיכון

כידוע, גיל ההתבגרות הוא גיל מסובך וכשמדובר בנערה או בנער בסיכון, התסבוכת גדלה. בני נוער שבאים מבית לא מתפקד, קשר רעוע עם ההורים, רקע של אלימות, פשע בגיל צעיר ועוד עשויים להתמודד עם בעיות רגשיות שונות כמו ניתוק, ביטחון עצמי נמוך, קושי בהבעת רגשי חיבה ועוד. במקרים כאלה, טיפול בעזרת ארנבים יכול להעניק לנער או לנערה כלים לחיבור רגשי ולצמיחה אישית. המפגש עם ארנב מינילופ למשל, שידוע כארנב עדין ושברירי, יכול לתת לנער או לנערה אפשרות להביע עדינות ורוך ועל ידי כך להתחבר רגשית לארנב, לעצמם ולסביבתם.

הטיפול בארנב יכול לאפשר לנער או לנערה להפוך ממטופלים למטפלים. בנקודה הזו מתרחש בדרך כלל השינוי ובני הנוער לומדים להכיר את עצמם מחדש, לחוות אינטרקציה משמעותית, להרגיש חיוניים ומשמעותיים ולחוות רגשי אהבה. שגרת הטיפול בארנב – האכלתו, סירוקו, משחק איתו, דאגה לצרכיו ועוד, מאפשרים לנער/ה שגרה של דאגה, שקט ויציבות ודוגמה לקשר בו קיימים הבסיסים הללו שכל כך חיוניים לבריאותו הנפשית של כל אדם.

טיפול רגשי בעזרת ארנבים לילדים ולבני נוער על הספקטרום

ילדים ובני נוער על הספקטרום יסבלו לעתים משלל קשיים גופניים, חברתיים ורגשיים. העבודה הטיפולית עם הארנב או הארנבת מאפשרים לילדים להתמודד עם הקשיים שלהם דרך המגע עם הארנב. גם כאן, תפקיד המטופל שהופך למטפל הוא משמעותי בתהליך הרגשי. כשהארנב מפחד, הילד שאולי סובל מפחדים בעצמו יכול להתחבר לארנב ולמצוא בו כוחות להתגבר.

טיפול בעזרת ארנבים בפוסט טראומה ובחרדה

כדי להיעזר בארנבים בטיפול בפוסט טראומה, ראשית יש ללמוד את הפוסט טראומה, את המאפיינים שלה: התקפים, חלומות, רעידות, חרדות, ניתוק ועוד. בירור זה נעשה בעדינות על מנת להבין כיצד נכון לקיים את הטיפול ובמה נכון להתמקד. היותו של הארנב בעל חיים עדין ושברירי שנמצא לעתים בסכנת טרף, מקלה על אנשים עם פוסט טראומה להתחבר אליו ולהזדהות איתו. ובאמת, במקרים מסוימים, הסיבות לפוסט טראומה קשורות לחוויה מכוננת שערערה את תחושת הביטחון של האדם הפגוע: קורבנות פגיעה מינית, נפגעי אירועי טרור, הלומי קרב ועוד.

מאז אירועי ה-7 באוקטובר 23 ישנה דרישה הולכת וגוברת של אנשים שחוו חוויות קשות ומזעזעות לקבל טיפול נפשי שיעזור להם להתמודד עם הטראומה. בחלק ממתחמי הטיפול בניצולי פסטיבל הנובה, למשל, היתה אפשרות להיפגש עם בעלי חיים ולהיעזר בהם בתהליך הריפוי הנפשי.

במקרה של לוחמים הלומי קרב, נראה לפעמים אדם שחווה חוסר אמון מוחלט בסביבתו וחווה לעתים ניתוק רגשי. המאפיינים ההתנהגותיים של אדם כזה יהיו לעתים קושי לתפקד, תחושת חרדה שמלווה את היום, פלאשבקים וניתוקי מציאות שמחזירים את האדם לחוויה הטראומטית ועוד. מפגש טיפולי של הלומי קרב עם ארנבים יאפשר למטופל לקבל מעין מראה. הארנב הוא בעל חיים עדין שיש לבנות עמו את האמון.

לא תמיד הוא יתמסר בהתחלה ויש לבנות עמו קשר לאט לאט. אם תחשבו על זה, זה קצת דומה לחוויה של אדם שסובל מהלם קרב וחווה קושי לתת אמון ולהתקרב. כך, יכולה אט אט להתפתח מערכת יחסים בין המטופל לארנב, בעזרתה ניתן לחוות מגע, אמפתיה, חיבה, אמון ואהבה. המפגש העקבי עם הארנב, ברוח הזאת, יכול לאפשר למטופל לחוות מחדש מערכת יחסים שבבסיסה אמון וחיבור רגשי.

לסיכום

במקרים רבים, ארנב שמעורב בטיפול באדם שחווה קושי רגשי, ימשיך להיות גורם תומך גם לאחר שהטיפול יסתיים. במקרים רבים המטופל יוכל לאמץ את בעל החיים ולהמשיך את הקשר המשמעותי איתו. למטופל ישנה הזדמנות להמשיך להיות מטפל, לחוות תחושת משמעות ואהבה ולתרגל את הדברים עליהם עבד בטיפול, ממקום רגשי עמוק.

בכל המקרים שבחנו כאן למעלה, בעלי החיים, ובמקרה של מאמר זה, הארנב, הם גורם חשוב ביכולת ליצור חיבור, אהבה, מחויבות ואחריות ולאפשר למטופל לחוות את עצמו מחדש דרך החיבור לארנב. ארנבים הם בעלי חיים מתוקים שיכולים להעניק תמיכה רגשית לכל מי שזקוק לכך.

באופן כללי ארנבון שמתחיל עבודה טיפולית לרוב ממשיך להיות חיה תומכת בהרבה מקרים כאשר זה מתאפשר כמובן, וחי  במרכז הבית של המטופל. העבודה  הטיפולית מראה תוצאות משמעותיות בתקשורת, ביחס, ברגש ובאמון שמתחדש. אני מחברת את המיני לופים לנפשות שבורות שצריכות רכות ועדינות ולליטוף על הלב. כי ממיני לופ לא חוששים מכיוון שהוא סמל של רוך וידידות טהורה.

המטופל מקבל חיה שתאפשר לו לטפל ביצור שברירי ושקט שהוא יקח עליו אחריות ויאפשר לו לתת חשיבות מחודשת למעשים פשוטים. היא גם תאפשר לו להבין דרכה את חשיבותם של חיים חדשים, דרך קשר לחיה שמתמסרת לאט לאט, בצעדים מלאי סודיות ושפה שקטה וחרישית.

דילוג לתוכן